Tel: +420 596 440 584    |    Email: sekretarka@zsjasioka-havirov.cz

ZŠ Kapitána Jasioka    |    Kpt. Jasioka 57 /685, 73564 Havířov

Aktuality

Události měsíce října 2022

1. října -  DEN PRO ZAHRADU
Dnešní sobota byla ve znamení dvou spojených akcí – brigády v rámci projektu Jedlý les a Farmářských slavností. Do akce se zapojili žáci školy a také jejich rodiče a prarodiče.
Jedlý les – společně pro krajinu.
Už jste někdy byli v jedlém lese? Díky programu Dokážeme víc, který připravila Česká spořitelna ve spolupráci s nadací Via, jeden takový na naší ZŠ Kapitána Jasioka vzniká. Nakoupili jsme zajímavé ovocné dřeviny, bylinky a materiál pro zahradničení. Do prací a sázení se zapojili děti, rodiče a přátelé školy. Naše jedlá zahrada je inspirovaná permakulturním konceptem. Stane se tak plodnou „džunglí“, kde budou děti ochutnávat moruši, muchovník, arónii a další zajímavé ovocné druhy. Péčí o rostliny naše žáky učíme pro budoucnost. Nový areál se stane útočištěm pro hmyz a ptáky z okolí, poskytne mnoho ekosystémových služeb. Školní zahrada je místní komunitě přístupná v rámci veřejných akcí, takže nás bude těšit, pokud inspirujeme i další zahradníky.
„Podpořeno z grantového programu České spořitelny Dokážeme víc, ve spolupráci s Nadací Via.“  

                                                                                           
Farmářské slavnosti
Díky projektu Mladý farmář pokračujeme v pěstování zeleniny a bylinek. Sklizeň proběhla, výpěstky jsme zpracovali, další produkty věnovali rodiče a dnes byly na farmářských slavnostech prodány všem zájemcům. Výtěžek použijeme na zakoupení semen pro příští rok.

6. října – ŠACHY DRUŽSTEV – městské kolo
Družstvo ve složení Tomáš Lanc, Matěj Langer, Kryštof Ujma a Lukáš Klimánek obsadili krásné 3. místo. Moc blahopřejeme.

12. října – Turnaj ŠD ve fotbale
Dnes nás navštívila školní družina ze ZŠ Kudeříkové v Havířově. Naši deváťáci a pan učitel Koren nám připravili fotbalové hřiště a také soudcovali fotbalový zápas mezi naší a hostující školní družinou. Zápas byl hodně vyrovnaný, nakonec jsme zvítězili. Byla to hodně vydařená akce. Už přemýšlíme a dalších možných společných aktivitách.

17. října – STOLNÍ TENIS DRUŽSTEV
Stolní tenis patří k našim oblíbeným sportům. V letošním roce se konalo městské kolo družstev v novém Tréninkovém centru v Havířově-Šumbarku.
A byli jsme úspěšní. Eliška Nanárová a Šárka Zajacová obsadily mezi dívkami      2. místo ve III. kategorii, mezi chlapci byli úspěšní ve III. kategorii Honza Nanár, Nikolas Kudera, Ondra Féneš a Martin Féneš – obsadili 3. místo, rovněž 3. místo pak obsadili ve IV. Kategorii Tomáš Lanc, Viktor Rojíček, Aleš Kroupa.
Blahopřejeme.

31. ŘÍJNA – LITERÁRNĚ VÝTVARNÁ SOUTĚŽ
Malovaný svět
Téma: Strom se stává symbolem propojujícím všechna odvětví lidského života.
Do soutěže se zapojila žákyně Rozálie Němcová z 8. třídy. Děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

PODĚKOVÁNÍ DÁRCI – BATŮŽKY PRO UKRAJINSKÉ ŽÁKY
Z rukou vedoucí dobrovolnického centra ADRA
Havířov  Mgr. Hanky Čadové jsme od neznámého dárce obdrželi batůžky pro naše ukrajinské žáky. Batůžky, v nichž nechybělo i pár dárečků, udělaly všem velkou radost.
Děkujeme.